さくら写真

H26年度 物理工学EP 談話会開催について2014/11/05

松崎 雄一郎 氏 (NTT物性基礎研究所)

演題:「Improving the lifetime of the NV center ensemble coupled with a superconducting flux qubit
by applying magnetic fields」

日時:11月7日(金)13:00 - 14:00

概要: One of the promising systems to realize quantum computation is a hybrid system where a superconducting flux qubit plays a role of a quantum processor and the NV center ensemble is used as a quantum memory. We have theoretically and experimentally studied the effect of magnetic fields on the hybrid system, and found that the lifetime of the vacuum Rabi oscillation of this system is improved by applying a few mT magnetic fields to the NV center ensemble. Here, we construct a theoretical model to reproduce the vacuum Rabi with/without magnetic fields applied to the NV centers, and we determine the reason why magnetic fields can affect the coherent properties of the NV center ensemble. From our theoretical analysis, we quantitatively show that the magnetic fields actually suppress the inhomogeneous broadening from the strain in the NV centers.

どなたでも参加できます。お気軽にご参加下さい。